- Hakkımda
-
Tedavi Alanları
Tedavi Alanları
Terapiler
- Psikiyatrik Bozukluklar
- Medya
- Blog
- İletişim
- Randevu Al
-
PsikiyatriTerapiler
Tedavi Alanları
Aile Terapileri
Aile terapisi yaklaşımı bireylerin psikolojik sorunlarının aile içi ilişki dinamiklerinden bağımsız ele alınamayacağını savunmaktadır. Bireyin bebeklikten itibaren psikolojik iyilik halinin gelişiminde bakım verenlerine güvenli bağlanma örüntüleri ile gelişen ilişkilerin ve aile sisteminin sorumlu olduğu kabul edilmektedir.
Bebek, çocuk ve ergenlerle çalışan klinisyenler çoğunlukla aile görüşmeleri ve aile sistemi ile çalışmakta ve müdahalede bulunmaktadırlar. Bu aile temelli müdahaleler, aile terapisinden klinisyenin yeteneği, uzmanlığı ve ailelerin bireysel ihtiyaçlarına yönelik çalışma metodları ile farklılaşmaktadır. Bebek, çocuk ve ergenlerle çalışan tüm klinisyenlerin ailelerle görüşme, ilişki kurma ve genel müdahale yöntemleri ile ilgili yetenek geliştirmeleri gerekmektedir. Özellikli müdahale ve terapi gerektiren durumları gözlemleyebilmek ve aile terapisinde uzmanlaşmış klinisyenlere yönlendirmek de multisistemik tedavinin bir parçası olmalıdır.
Bebeklik ve çocukluk dönemi davranışsal paternleri aile içinde gözlemlemek ve anlamlandırmak çocuklarla çalışan klinisyenler için en önemli bilgi kaynağı sağlayan tekniktir. Aile öyküsü değerlendirilirken ailenin kökeni, kültürü, değerleri, aile içi ilişkilerin dinamiği, aile içi kurallar, ailenin sınırları, aile sisteminin işleyiş şekli, rutinleri, geniş aile içi ilişkiler ile birlikte değerlendirilmelidir.
Bowlby’nin bağlanma teorisi esas alındığında bebeklikten itibaren erken zihin gelişiminde, ilişkilerde güvenli bağlanma ihtiyaçları karşılanmadığında ortaya çıkan ruhsal problemlerin aile içi ilişki dinamikleri ile aile terapisinde çalışılarak giderebileceği üzerinde durulur.
Bowlby bebeğin bağlanma ilişkisinde yaşadığı deneyimler sonucunda bakım verenleri ile ilişkisinde gerçekçi beklentilerin geliştiğini vurgulamaktadır. Birey kendilik geliştirirken yakın ilişkilerinde, ilişkide olduğu kişiye ne anlam ifade ettiği ve onları ne derece etkileyebildiği ile benlik imajı oluşturmaktadır. Hiçbir çocuk tek başına ada değildir, çocuk ilişkiler ile duygusal bağlar kurmuştur ve bağ kurduğu bireyler ile ilişkileri çocuğun bireysel dinamiklerini etkilemektedir.
-
A:
Barbaros mahallesi, Karanfil sokak, Varyap Meridian Sitesi, İlbank karşısı, Villa 11, 34746 Ataşehir/İstanbul
Bültene Katıl
Haber almak için bültenimize kayıt olun
Tüm Hakları Saklıdır. Prof. Dr. Sebla GÖKÇE
Çerez Politikası
Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz. Sitemizi kullandığınız sürece Veri Politikamızı kabul etmektesiniz.